Het gebouw
Op het kruispunt in Rotterdam Zuid, staan tegenover elkaar twee kerken.
De ene is een Rooms-Katholieke kerk. De andere een Gereformeerde kerk uit 1931. In dat kerkgebouw zijn tijdens de mei-dagen van 1940 de patienten van het Zuiderziekenhuis ondergebracht. Het Zuiderziekenhuis lag toen namelijk te dicht bij de frontlinie. Er werd hevig gevochten om het vliegveld Waalhaven. De Duitsers veroverden het met behulp van parachutisten, waarna de Nederlanders regelmatig mislukte bombardementsmissies uitvoerden en later met kanonnen vanuit het Kralingse bos het vliegveld bestookten. Onderwijl rukten Duitse soldaten op door de woonwijken naar de Maasbruggen, met als gevolg hier en daar straatgevechten; vooral op het Afrikaanderplein werd hevig gevochten en fel heen en weer geschoten. Daarom waren de patienten uit het Zuiderziekenhuis weggehaald en ondergebracht in de Breepleinkerk. En daarom was er op de voorgevel een wit kruis geschilderd met ernaast het woord HOSPITAAL. De verf is vervaagd, maar de vlag en het woord zie je nog steeds.
Maar dat was niet alles. Vanaf 1942 hebben er twee Joodse gezinnen in deze kerk ondergedoken gezeten. Zij hebben de oorlog wel overleefd, al had dat aan het eind van de oorlog maar een haartje gescheeld. In april 1945 voerden de Duitsers onverwachts een overval op de kerk uit omdat ze op zoek waren naar wapens van het verzet. Die werden niet gevonden en dus vertrokken de Duitsers weer, zonder te weten dat er ook Joden in twee kamertjes achter het orgel verstopt zaten. Meer hierover kunt u nalezen in het Rotterdams Jaarboekje van 2008.
De Breepleinkerk is in 1932 gebouwd en heeft in 2011 haar 80-jarige bestaan gevierd.
Links naar Nieuws op Rijnmond over De Breepleinkerk
Zie ook voor meer info over de oorlog >> De Orgelzolder
Het orgel
Het orgel van de Breepleinkerk is in 1931 gebouwd door de fa. Van Leeuwen uit Leiderdorp.
In 1965 wordt het orgel door de Fa Fonteijn-Gaal uit Amsterdam gerestaureerd.
In 1987 wordt er een rapport over het orgel opgemaakt door A. Fonteijn, Orgelbouwer te Rotterdam:
Technisch is het orgel uitstekend gebouwd.
Houten pijpen bestaan uit 1e klas Oregone Pine plus grenenhout (dit zijn de subbaspijpen uit het orgel van de Sandelingepleinkerk).
Metalen pijpwerk bestaat uit frontpijpen en baspijpen van zink, de rest van het pijpwerk bestaat uit een tin-alleage. Windladen zijn gemaakt van eikenhout. Balgen, windkanalen en zwelkast zijn gemaakt van Oregone Pine.
De Beoordeling: qua kwaliteit ver boven de middenklasse.
Het orgel beschikt over 35 registers. Naast de registers beschikt het orgel nog over een aantal zogenaamde speelhulpen, die het voor de organist mogelijk maken om registers aan elkaar te koppelen en de klankkleurcombinaties groter te maken. Om het orgel te kunnen laten klinken is een krachtige motor geïnstalleerd die ervoor zorgt dat de windvoorziening door middel van een blaasbalg de orgelpijpen aanblaast.
Klik hier voor meer info en de opbouw van het orgel.
https://www.youtube.com/watch?v=8DrtS4DqVVQ
''ZINGEN MAAKT BLIJ'' Zondag 17 januari 2016
Chr. Gemengd Koor "The Credo Singers"
O.L.V. Bert Kruis
Orgel: Martin Mans
Fluit: Lydia van Mourik
Meditatie: Sandra Hermanus-Schroder
https://youtu.be/69zwFFv7Nqw
''Ridderkerkse Kinder en Jeugdkoren''
o.l.v. Jennifer v.d. Hoek
orgel: Martin Mans
piano: Dorine Lissenberg
Meditatie: Cees van Halen